Ягідне варення. Солодке літо холодною зимою.

Ягідне варення. Солодке літо холодною зимою.

21.02.2023 Off By admin

Баночка ароматного солодкого варення часом буває саме тією річчю, яка здатна примирити вас із холодною вологою зимою. Відкручуєш кришку, береш ложечку і прозоре яскраве щастя з ягідами, що просвічують, ніби шепоче – «все буде добре, літо не за горами!». Здавалося б, про те, як варити варення, сказано вже багато. Чи можна щось додати?
Якщо ви хочете зварити варення, яке можна не лише самому на стіл поставити, а й дарувати друзям, акуратно підписуючи наклейки на баночках витонченим почерком, спробуйте нові, нестандартні рецепти. Наприклад, полуничне варення з мелісою та базиліком або варення з полуниці з розмарином. Незвичайним можна назвати і рецепт полуничного варення з ваніллю та чорним перцем.

Полуничне варення з м’ятою та базиліком

Вам знадобиться кілограм добірних ягід, 800 грамів цукрового піску, 20 листків лимонного базиліка і стільки ж листочків меліси – лимонної м’яти.

Ягоди потрібно буде перебрати, видалити пом’яті та зіпсовані, відщипнути плоди і укласти полуницю у великий мідний таз. В принципі підійде і інший посуд, навіть простий каструля, тільки в жодному разі не емальований, але варити варення в тазу, помішуючи великою дерев’яною ложкою, це вже священнодіяння. Полуницю пересипте цукром і залиште на кілька годин, можна на всю ніч. Вам потрібно дочекатися того моменту, коли ягоди дадуть густий ароматний сік. Після цього ставте посуд на середній вогонь і чекайте, поки він закипить. Зніміть пінку, покладіть травички і варіть ще 15 хвилин, не забуваючи помішувати. Готове варення трохи остудіть і розлийте по стерилізованих баночках.

Якщо у вас не виявилося лимонного базиліка, не засмучуйтесь. Ви можете використовувати звичайний, але додати до варення цедру з одного великого лимона.

Полуничне варення з розмарином

Приготуйте кілограм полуниці, 500 г цукру і 3 гілочки свіжого розмарину. Також вам знадобиться 2 столові ложки лимонного соку, 1 чайна ложка бальзамічного соусу (не оцту!) 3 столові ложки текіли і чайна ложка свіжомеленого чорного перцю.

Полуницю також потрібно підготувати – перебрати та звільнити від листків. Засипати цукром та дочекатися виділення соку. Запалити середній вогонь, покласти до ягод розмарин і довести до кипіння, не забувши зняти пінку. Потім варто вимкнути варення, остудити та прибрати на холод на кілька годин.

Знову поставити варення на вогонь, додати решту інгредієнтів і знову довести до кипіння. Варити близько 10 хвилин, не забуваючи помішувати. Знову остудити, вийняти розмарин і розлити за попередньо стерилізованими банками.

Полуничне варення з ваніллю та чорним перцем

На кілограм ягід візьміть 800 г цукрового піску, 10 горошин свіжого чорного перцю, 2 столові ложки свіжого лимонного соку і півстручка ванілі.

Підготовлені ягоди покладіть у ємність і пересипте цукром. Дочекайтеся поки з’явиться багато соку. Чорний перець розламайте качалкою або розштовхніть у ступці, але не в пил, а досить великими «уламками». Зі стручка витягніть насіння і додайте їх до ягод, туди ж покладете перець і сам стручок. На середньому вогні доведіть варення до кипіння, зніміть піну і варіть ще 10 хвилин. Вимкніть вогонь, остудіть, дістаньте ванільний стручок (ви можете його сполоснути, висушити і використовувати для ароматизації кави, наприклад). Варення заберіть у стерилізовані банки.

Погодьтеся, таке варення – чудовий подарунок та відмінний засіб від зимової хандри.