18 простих способів надати страві неповторного смаку
27.07.2022Дуже часто початківці (і навіть досить досвідчені кулінари) вбивають багато часу на пошуки вишуканих і досить складних рецептів. А врешті-решт? Витрачена величезна кількість часу і (чого гріха таїти) грошей, забруднена весь посуд і вже просто немає сил радіти разом із домочадцями та гостями.
ЯК НАДАТИ Страву Неповторний СМАК
Сьогодні майонез використовується не просто широко – його можна виявити навіть у тих стравах, у яких його не повинно бути. І якщо домашній майонез – тут ще є можливість варіювати смакові параметри. А магазинний? Замініть майонез гарною сметаною. Але не просто сметаною – додайте в сметану розтертий жовток круто звареного яйця і чайну ложечку гірчиці, трохи цукру і/або кілька крапель лимонного соку (якщо будете додавати лимонний сік – сметана повинна бути жирністю не менше 30%);
Смачні варені овочі вийдуть, якщо овочі опустити в киплячу воду і потім варити. А якщо вам потрібен овочевий бульйон – овочі слід запускати у холодну воду, а вже потім варити;
Смак м’яса радикально зміниться, якщо його перед запіканням або смаженням обмазати медом. Золотиста смачна хрумка скоринка та соковита м’якоть – це стабільний результат медової «обмазки»;
Застосовуйте у домашній кулінарії екстракти. Усього кілька крапель та смак страви змінюється просто неймовірно. 3-4 краплі горіхового екстракту на молочну кашу і каша перетворюється на вишукану страву, ромовий екстракт – на каву, м’ятний – на шоколадні десерти та желе, ванільний – на випічку та солодкі запіканки. Смачно та дуже корисно (використовуйте натуральні екстракти);
М’ясо солите в самому кінці приготування або взагалі після приготування м’ясо буде м’якше і збереже сік;
Вафлі будуть пишними, якщо додати до них трохи мінеральної води (відповідно зменшивши кількість молока);
Якщо до морквяного салату з яблуками та волоськими горіхами додати трохи натертого на тертці імбиру – у вас вийде абсолютно чудовий салат, з новим незабутнім смаком;
При виготовленні випічки комбінуйте борошно пшеничне з іншими видами борошна (потрібно зовсім небагато). У вас вийде випічка з унікальним смаком. До того ж, ще й корисна.
Цукор – біла отрута, але в розумних дозах – це шикарний підсилювач смаку. Додайте його при приготуванні м’яса, риби, морепродуктів, овочів у розумних дозах – у страви з’являться унікальні смакові нотки. Тут важливо не переборщити;
Для того щоб макаронні вироби не злипалися – додайте 1 склянку холодної води в каструлю (перед тим, як злити окріп) і залиште макарони під кришкою на 5 хвилин;
Якщо взяти хороші сосиски та обмазати їх гарною гірчицею, обсмажити сосиски на сковороді на олії (а краще на вершковому) – просте буденне страва перетвориться на маленький кулінарний шедевр;
Тримайте в «засіках» гарний соєвий соус. Декілька крапель у салат, до м’яса чи риби – і у страви з’являться нові смакові інтонації;
Якщо ви хочете отримати корисні овочі – закладайте їх у киплячу воду. У овочів збережеться природний смак та вітаміни;
Заморожений лимон – це розкішна приправа. Помістіть лимон у морозильник і натирайте на тертці при потребі (разом зі шкіркою) при приготуванні страв з м’яса або риби (можна скуштувати випічку, десерти і т.д.). Ви здивуєтеся, як морозивний лимон змінює смак та сприйняття страви;
У склянці води розведіть столову ложку соди. У цьому розчині замочіть кільця цибулі – смак цибулі стане м’якшим і не таким різким;
Для приготування м’яса використовуйте фольгу та рукав для запікання. М’ясо буде ніжнішим і соковитішим;
Перш ніж застосовувати запашні трави та спеції потрібно розібратися, як і коли розкривається смак трави (спеції). Наприклад, майоран, чебрець, орегано краще (і правильніше) закладати у страву на початку приготування. Так вони віддадуть максимум власного смаку. А ось кріп, кінзу, естрагон, зелену цибулю та базилік додають у гарячу страву в самому кінці приготування – при тривалій термічній обробці вони (ці трави та спеції) втрачають свій колір та аромат;
Спробуйте додати до м’яса чорнослив та/або курагу – отримайте вишуканий і унікальний смак.